Lecytyna rzepakowa – co to jest?

Dodatki do żywności są obecne w naszym życiu i – co bardzo ważne – nie zawsze są one szkodliwe dla naszego zdrowia czy życia. Nierzadko są one oznaczane symbolem „E” na który jednak większość z nas jest wyczulona. Nie ma się co obawiać. Symbol E, nie zawsze znaczy, ze coś jest dla nas szkodliwe. Wszelkiego rodzaju witaminy czy substancje niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu (np. betakaroten) są oznaczane symbolem E. Warto jest zatem wiedzieć, co dokładnie dany symbol skrywa. W przypadku lecytyny rzepakowej, także mamy do czynienia z oznaczeniem E i jest to dokładnie E 322.

Czym jest lecytyna rzepakowa?

Przede wszystkim, jeśli mówimy o lecytynie rzepakowej, musimy zacząć od jej pochodzenia. Występuje ona bowiem naturalnie w przyrodzie. Otrzymujemy ją np. z żółtek jaj czy olejów roślinnych (rzepakowy lub słonecznikowy). W żywności jest ona czynnikiem emulgującym – przede wszystkim jeśli chodzi o czekoladę i margarynę. Występuje ona też w produktach kosmetycznych – wszelkiego rodzaju kremach czy nawet pomadkach. To, co jest jednak najważniejsze, jeśli mowa o lecytynie, to że występuje ona w błonie każdej komórki konkretnego organizmu – także ludzkiego. Lecytyna rzepakowa jest bardzo potrzebna. Zatem coś, co naturalnie w sobie mamy, nie może działać na naszą szkodę. Co więcej, lecytynę określa się także jako „pokarm dla mózgu” – to m.in. ona wspomaga naszą pamięć i koncentrację.

Jak uzyskujemy lecytynę?

Lecytynę rzepakową pozyskujemy głównie w procesie Nie ma tu znaczenia, czy mówimy o oleju rzepakowym czy słonecznikowym bądź sojowym. Jednak prawdą jest, że najczęściej jest ona otrzymywana z tego ostatniego. Warto podkreślić, że coraz częściej pojawiają się głosy sugerujące by olej rzepakowy nie był wykorzystywany przy produkcji biopaliwa, ale właśnie – do tego, aby uzyskiwać z niego lecytynę.

Zalety przyjmowania lecytyny

Musimy wiedzieć, że lecytyna w dużej mierze wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację. Jest ona dodawana do różnego rodzaju preparatów o takim właśnie przeznaczeniu. Jeśli jednak chodzi o jej zastosowanie farmakologiczne to należy podkreślić jej rolę w leczeniu chorób układu nerwowego, układu krążenia oraz układu trawiennego ( w szczególności wątroby). Ciekawostką jest fakt, że lecytynę wykorzystuje się przy leczeniu choroby Alzheimera – w dużej mierze właśnie ze względu na jej właściwości poprawiające pamięć i koncentrację. Nie możemy też zapominać o tym, że lecytyna wspomaga przyswajanie witamin w naszym organizmie a także bierze czynny udział w procesach odpornościowych. Oczyszcza nasz organizm, szczególnie jeśli mowa o stosowaniu bardzo toksycznych leków.

Zastosowanie lecytyny rzepakowej jest zatem bardzo szerokie. To ten rodzaj dodatku do żywności, bez którego nierzadko trudno byłoby nam prawidłowo funkcjonować. To, że coś jest oznaczone symbolem „E” nie zawsze musi oznaczać, ze jest dla nas niebezpieczne czy szkodliwe. Lecytyna rzepakowa z pewnością nie jest a produkty, które ją zawierają są stałym elementem naszej diety.

You May Also Like

About the Author: Marcin

Dodaj komentarz