Surowce spożywcze – kilka rzeczy, które musisz o nich wiedzieć

chleb

Dodatki do żywności bardzo często kojarzą się ze szkodliwymi substancjami, które nie mają nic wspólnego ze zdrową dietą. Warto jednak zdać sobie sprawę z tego, że nie zawsze ,,ulepszacze” to to samo co konserwanty. Doskonałym tego przykładem są surowce spożywcze, czyli naturalne dodatki, które nie tylko wpływają na walory smakowe produktów, ale również wzbogacają je o cenne składniki odżywcze.

Surowce spożywcze, czyli co?

Na początek warto wyjaśnić sobie pewną kwestię, mianowicie – czym są surowce spożywcze. Choć występują niezwykle często i są ważnym składnikiem wielu produktów, nie wszyscy zdają sobie sprawę z ich istnienia. Zdarza się, że mylą je nawet z konserwantami czy szkodliwymi dodatkami do żywności. Ale nic bardziej mylnego! Surowce spożywcze to faktycznie dodatki do żywności, jednak z pewnością nie wpływają na jakość artykułów w negatywny sposób. Można wręcz powiedzieć, że surowce takie jak lecytyna wzbogacają artykuły o cenne wartości odżywcze. Warto przy tym wspomnieć o klasyfikacji, która występuje w tym przypadku. Surowce spożywcze dzielą się ze względu na stopień przetworzenia i pochodzenie. Głównym czynnikiem wyróżniającym jest oczywiście pochodzenie odzwierzęce lub roślinne. W pierwszej grupie znajdzie się oczywiście białko wieprzowe czy kwas mlekowy, zaś w drugiej – pulpy owocowe. Poza tym na rynku dostępne są surowce syntetyczne i częściowo syntetyczne, takie jak środki spulchniające czy barwniki. Ale w jakim celu wykorzystywane są wspomniane dodatki do żywności? Surowce spożywcze nadają produktom konkretne cechy, czyniąc je bardziej atrakcyjnymi dla współczesnych konsumentów. O co właściwie chodzi? Dowiesz się poniżej.

Lecytyna i białko wieprzowe – przykłady najpopularniejszych surowców spożywczych

Lecytyna jest surowcem wykorzystywanym w branży cukierniczej i piekarniczej, zaś białko wieprzowe – w branży mięsnej. Obydwa dodatki pozytywnie wpływają na wygląd i właściwości produktów. To właśnie lecytyna odpowiada za to, że skórka od chleba jest miękka, a pieczywo dłużej utrzymuje swoją świeżość. Z kolei białko wieprzowe dobrze wpływa na wędliny, które po jego dodaniu stają się bardziej aromatyczne i zdecydowanie lepiej się prezentują. Klikając w ten link https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/ znajdziesz surowce spożywcze najwyższej jakości. Pamiętaj, że mogą one zwiększyć Twoje zyski, ponieważ przyciągną klientów świetnym aromatem i wyglądem. Z tego względu zdecydowanie warto w nie zainwestować.

Surowce spożywcze w poszczególnych branżach

Surowce spożywcze można spotkać nie tylko w branży piekarniczej czy mięsnej. Dodatki do żywności wykorzystują również przedsiębiorcy działający w przemyśle mleczarskim, tłuszczowym, paszowym oraz napojowym. Jeśli jesteś przedsiębiorcą, który szuka wysokiej jakości surowców spożywczych, zdecyduj się na współpracę z europejskim dystrybutorem. Dzięki temu zyskasz pewność, że ustalone odgórnie kryteria dotyczące jakości zostały spełnione, a surowce spożywcze były przechowywane i zostały przetransportowane w bezpiecznych warunkach.

You May Also Like

About the Author: Marcin

Dodaj komentarz